Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Внедряване на ERP система

Представяме Ви проекта по внедряване на нашата система за контрол и управление на бизнеса в „ОНЬОР” ЕООД, гр. Сливен – бизнес предизвикателствата и решенията им: „ОНЬОР” ЕООД е основана през 1993. Предметът на дейност е търговия на едро и дребно с ВИК, ел.материали, строителни продукти, бои, химикали и инструменти за тяхното полагане, ръчни и ел.инструменти, крепеж, обков, топлотехника. Днес фирмата разполага в гр. Сливен с верига магазини за строителни материали с база 11 000 м2, от които 2000 м2 закрита търговска площ.

Към момента на избор на цялостното решение за управление на бизнеса от SelMatic в Оньор ползват друго ERP приложение. Недостатъците на стария им софтуер са невъзможност да се извършват специфични доработки за въвеждане на нови функционалности по задание на клиента; незадоволителна скорост на програмата; липса на свързаност между отдалечените обекти. SelMatic Plus покрива и трите критерия за оценка, поради което е предпочетен като софтуерно решение за обезпечаване на специфичната дейност на клиента – търговия на едро и дребно със строителни материали, в големи търговски обекти - хипермаркети При внедряването на SelMatic Plus са извършени редица доработки.

Изработени и интегрирани в решението са някои къстъм управленски справки. Така например при отчитане на данните от извършените продажби се извежда АВС анализа на реализираните артикули, като се определя кои 20% от продаваните стоки формират 80% от оборота за периода. В справката се изобразява процентното участие в оборота на всеки отделен артикул, същите са подредени във възходящ ред. Използването на този анализ оптимизира доставките на оборотните позиции, което е изключително важно при подобен тип бизнес, боравещ с огромна номенклатура. В помощ на снабдителите е и вградената в продукта функционалност за дефиниране на минимални, максимални и желани количества на артикулите. В Оньор използват и уеб базирани справки, благодарение на което с помощта на мобилни устройства служителите в рамките на хипермаркета постоянно следят наличностите и цените на артикулите, а също така разполагат с актуална информация и за наличностите в останалите обекти на веригата. За нуждите на клиента е внедрен и интерфейс на SelMatic Plus към счетоводния софтуер „Бизнес навигатор”, като така се осигурява интегрирано общо решение, както за нуждите на търговския обект, така и за счетоводството на фирмата.

Посредством технологията за комбинирана онлайн и офлайн синхронизация на SelMatic е осигурена свързаността на отдалечените обекти и е обезпечена непрекъсната работоспособност на системата независимо от интернет връзката. Това означава, че продажбите в хипермаркета не се спират при нарушена връзка със сървъра (както при използването на изцяло онлайн базирани решения), като същевременно при наличие на интернет свързаност се извършва обмяна на данни. Използва се централизирана база данни, което способства взимането на навременни и точни бизнес решения.

Неограничения брой ценови листи, поддържани от SelMatic Plus, наличието на възможности за промоции, комплекти от стоки, работа с клиентски карти – изцяло отговарят на нуждите на динамичното ценообразуване на Оньор, включващо продажби и на едро и на дребно от един и същи обект, използване на преференциални условия. Пример за реинженеринг на бизнес процесите при клиента е промяната в начина на продажбата на крепежни елементи. Тъй като се касае за дребни артикули с много ниска единична цена, на щанда за продажбата им е въведен кантар. Елементите се поставят в плик, претеглят се и през системата на SelMatic се етикират с помощта на теглови баркод.

Друга илюстрация за подобрената организация на работата е използването на функционалността „статус на документа”. Служител от централния офис е в състояние да създаде документ за доставка, а друг служител на място в склада може да го потвърди като валидира броя на действително доставените артикули. Така значително се подобрява контрола върху отговорността на служителите по веригата. Внедряването на SelMatic Plus и безпроблемното функциониране на системата водят до ефективна работа на всички звена, минимизиране на допусканите грешки и загуби, включително и от злоупотреби. Контролът над постъпващата информация, систематизирането й и възможността за обективен анализ на всеки аспект от дейността гарантират вземането на навременни и правилни управленски решения. Високо е оценена гъвкавостта на софтуерното решение на SelMatic и неговата адаптивност към индивидуалните потребности на бизнеса.

Важен фактор за успеха на проекта по внедряване на SelMatic Plus в структурата на Оньор е изключително добрата експертиза на консултантите на Селматик ЕООД за бизнес процесите и спецификата на дейността при търговия със строителни материали и боравенето със значителен брой артикули и ценови листи, характерно за големи търговски обекти. От значение е натрупания богат опит при други успешни внедрявания във вериги от строителни хипермакети като тези на Unicem в София и на КРЕЗ в Пазарджик.

Ваня Стоянова – управител на магазинната мрежа: „Избрахме решението на SelMatic, тъй като това е нов български продукт с възможности за управление на бизнеса ни и с осигурено обслужване и поддръжка. Важна за нас е гъвкавостта на функционалността, тъй като търговската ни дейност е специфична, а процесите динамични. Използването на софтуерната система подобри отчетността, намалиха се съществено възможностите за грешки или злоупортеби от страна на персонала. В същото време служителите ни лесно свикнаха да използват приложенията и ги намират за удобни за работа. Обединяването на информацията в единна база данни ни осигури по-добра конкурентоспособност”.

 

Google+