Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Успешната IT инфраструктура

На проведеното партньорско събитие се представи пример за успешен съвместен проект на Селматик и Мултирама в търговска верига за аксесоари и бижута, по-долу ще откриете повече
подробности. Заданието: клиентът организира нов бизнес от тип франчайз на международна верига, като в изключително кратки срокове изисква да се изгради цялостна работеща ИТ инфраструктура и софтуерна система: от първи до единадесети ноември 2010 г. да се организира оборудването на първия магазин, а до края на месеца да заработят още седем обекта. Финалната идея е през декември, когато е пикът на продажбите да функционира цялостна търговска верига.

Първото предизвикателство пред консултантите на Селматик е избора на единен доставчик на хардуер. Добра практика е да се обезпечи еднородността на техниката във всички магазини, което прави компютърните конфигурации взаимно заменяеми и улеснява сервизната поддръжка. Проведен е реален конкурс и сравняване на офертите на най-големите доставчици на хардуер и периферия. Избрано е предложението на Мултирама, което се отличава с ниска цена; кратки срокове на доставка на място в магазините, които се намират в различни градове; включена преинсталация на операционната система на машините; удължена три годишна гаранция. За осигуряване свързаността между магазините и централния офис се изгражда единна VPN мрежа.

Посредством използването на Windows 2008 сървър с домейн контролер се осигурява централизирано управление на настройките и правата на достъп за всички потребители в мрежата, включително и единна антивирусна защита с NOD 32 Business Edition. Така се постигат много по-ниски разходи за поддръжка на системата и значително редуциране на възможните проблеми. Изграден е и вътрешно фирмен информационен портал за обмен на документи и файлове, споделени единни календари, графици и брандирана поща чрез безплатното решение Google Apps, което спестява средства за закупуване на лицензи за Microsoft Exchange Server, Microsoft Sharepoint и скъп хардуер.

Интегрираната софтуерна система SelMatic Plus е предпочетена като решение, както за нуждите на локалните обекти, така и за цялостната логистика и управление на компанията възложител на проекта. Поради богатия опит на консултантския екип при внедрявания в търговски вериги и наличието на готово решение не е необходимо извършване на предварително проучване. Използва се предварително конфигурирана система за нуждите на един типичен ритейл. Изготвен е блупринт, базиран на добрите търговски практики, който е приет от клиента като отговарящ на бизнес изискванията му. Всичко това прави възможна реализация в изключително кратки срокове. Първият работещ магазин отворя врати заедно с откриването на Парк МОЛ в Стара Загора на 11 ноември 2010 г. – точно единадесет дни след началото на проекта. Номенклатурите на артикулите са импортирани директно от тези на доставчиците, с импорт от Excel са въведени и първоначалните доставки, както и продажните цени.

Така изключително бързо е създадена централната база с данни. С помощта на „модул печат на етикети” е решен стандартен проблем, с който се сблъсква всеки вносител на стоки с произход извън EC, а именно необходимостта да се отпечатат нови бар кодове, съобразени с изискванията на българското законодателство за посочване на произход, вносител, описание и състав на стоката. Като добра практика от самото начало е въведено така нареченото „следене на стоката на път” с обхващане на целия цикъл от поръчката до доставката, с отчет на това какво от поръчаното е доставено, бърза проверка и приемане на стоката с помощта на бар код четец.


В магазините се използва и функционалността за ревизия на SelMatic Plus за извършване на частична или пълна ревизия на наличностите отново посредством маркиране с четец. Необходимо е да се обезпечи обменянето на данни между отдалечените обекти, без да се закупува много скъп централен сървър, тъй като прекалено голяма инвестиция не е оправдана при стартиращ бизнес. В същото време изградената система трябва да може да посрещне бъдеща експанзия и увеличаване броя на магазините. На помощ идва технологията за синхронизация на SelMatic Plus с възможност за работа в он-лайн и оф-лайн режим, която позволява всеки магазин да оперира независимо от останалите и от централния сървър. При срив в интернет свързаността магазина не спира работа, а при възстановяване на връзката синхронизацията прехвърля данните в централната база. Този комбиниран режим осигурява получаването на цялата необходима информация в реално време в централния офис, без обаче да застрашава работата на магазините и обслужването на клиентите.


Изградената IT инфраструктура и софтуерната система се нуждаят от надеждно обслужване и след приключване на внедряването. С единния център за поддръжка екипът на Селматик гарантира работоспособността както на софтуера, така и на хардуера, включително операционната система, мрежата и всичко останало. Предимството за клиента е, че се свързва с един номер при нужда от помощ. Ние от своя страна контактуваме с Мултирама при необходимост от ремонт или сервизна поддръжка на техниката. Резултатът от съвместните усилия на двамата доставчика е изграждането за един месец (от първи ноември до първи декември 2010 г.) на работеща мрежа от общо осем магазина, географски разпределени в цялата страна.

 

Google+