Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Нашите отговори на въпроси от сп. Логистика за обзорна статия "ERP-системи за управление на бизнеса" - част І

Много фирми спечелиха финансиране по европейските програми за покупка и внедряване на ERP. Какво трябва да направи бъдещият ви клиент преди да пристъпи към избор на такава система?

Фирмите следва да определят точно какви са потребностите им в момента и в средносрочна перспектива, кои са целите, които планират да постигнат с внедряването на ERP система.

Добре е да се направи проучване на пазара и да се проведат няколко срещи с различни доставчици на бизнес софтуер, за да се определят ясни критерии за оценка както на софтуерните приложения, така и на внедрителите.

Кога може и кога не може без ERP?

Само най-малките фирми, в които един човек организира цялата дейност, и не извършват процеси различни от доставка, продажба и фактуриране – могат да се задоволят с нисък клас софтуер.

Всички, които желаят да са конкурентоспособни и да се развиват при съвременните условия, не могат без ERP система. Внедряването на подходящ бизнес софтуер в дългосрочен план намалява разходите, увеличава приходите, изгражда имидж на надежден партньор. Това са много силни предимства и при равни други условия, фирмите които се възползват ще изпреварят значително останалите.

Как клиентът да избере подходящата за нуждите си ERP? От какви критерии трябва да се определя неговото решение?

След като клиента е изяснил потребностите на фирмата си и ясно е дефинирал целите на проекта по внедряване следва да уточни и конкретните функционални и технически изисквания.

Самите критерии за оценка трябва да се разделят в две групи – за оценка на самата </em><em>ERP </em><em>система и такива, насочени към преценка надеждността на доставчика.

Примерни критерии за софтуера са: интуитивен интерфейс и леснота при работа; отвореност на платформата – възможност за връзка с други поддръжка; синхронизация на данни между отдалечени обекти; осигурена поддръжка и др.

Възможни критерии за доставчика са: опит; референции от успешни внедрявания особено в подобни фирми; експертиза на екипа; установена методология и начин на работа; спазване на договорени срокове и др.

Какви са най-често допусканите от клиентите грешки при избор на ERP? Вие какво бихте ги посъветвали?

Понякога клиентите не успяват да определят какво искат да постигнат с внедряването на системата, не са готови да преосмислят и ако се налага да променят начина си на работа, за да оптимизират дейността. 

За да се предотвратят подобни не реалистични очаквания ERP SelMatic Plus се внедрява на проектен принцип със задължителна фаза по предварително консултиране и оценка. Изготвя се писмено описание на процесите и на съответните софтуерни функционалности, което ясно определя обхвата на бъдещия проект. 

Често допускана грешка е избор на система единствено въз основа на цената. Компромисът и внедряването на система с по-ограничени възможности обикновено води до повторно внедряване на следваща система. Така не само, че не се пестят средства, но и значително се увеличава разхода на усилия и време. 

Какви са основните функции, които трябва да изпълнява една ERP?

Да осигурява организацията и управлението на ресурсите в предприятията. Да отразява коректно в единна база данни материалните паричните и информационните потоци.

Да предоставя бърза, точна и изчерпателна информация за бизнес процесите във фирмата, което да позволи анализ и взимане на правилни и навременни управленски решения. 

Какви са основните модули, които трябва да съдържа една ERP? Какви допълнителни опции може да има в ERP?

Обичайно главните модули на ERP системите покриват следните функционални направления: доставки, логистика, продажби, производство, справки и анализи, финанси. Могат да бъдат добавяни разнообразни модули - за ERP SelMatic Plus допълнителни са модул CRM за управление отношенията с клиентите, модул хипермаркет доставчик, печат на етикети, BI приложението за интелигенти бизнес анализи и др. 

Обзорната статия на сп. Логистика на тема "ERP - системи за управление на бизнеса" можете да прочетете в брой 6 - м. юли 2012 г. 

 

Google+