Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Нашите отговори на въпроси от сп. Логистика за обзорна статия “ERP-системи за управление на бизнеса” – част ІІ

Какви са разликите между ERP за малка и голяма фирма? Вярно ли е, че някои софтуери са само за големи фирми, а някои – само за малки?

ERP системите от висок клас са непосилни за малки и средни фирми както като цена, така и като сложност на поддържаните бизнес процеси. Това са решения, предназначени за мултинационални компании, както и за фирми от категорията на така наречените големи предприятия.

От друга страна в ниския ценови клас на бизнес софтуер съществуват различни складови, счетоводни, ТРЗ приложения, които се ползват от малки фирми. 

Българските ERP системи от среден клас каквато е и ERP SelMatic Plus са с широка приложимост както за малки, така и за средни и големи фирми, включително търговски вериги и хипермаркети. Опитът от нашите внедрявания показва че, често по-малки фирми поддържат доста разнообразни процеси, поради което се нуждаят от пълнофункционална ERP система, включително и от ползване на интелигентни бизнес анализи (BI) и модул за управление отношенията с клиентите (CRM). Водещ критерий за обема на проекта по внедряване е бизнес структурата и организацията на дейността, а не големината на конкретната фирма.

Според нас българските предприемачи следва да залагат на скалируеми софтуерни решения – т.е. да си изберат ERP система, която може да расте заедно с развитието на техния бизнес. Така например ERP SelMatic Plus e отворена платформа, върху която могат да се надграждат допълнителни модули и нови функционалности. Голямо предимство са и множеството налични интерфейси за връзка към външни софтуерни и хардуерни системи.

Какви са най-често срещаните проблеми при внедряване на ERP при клиентите? А при работа със системата?

При внедряване възникват проблеми, когато се подценява сериозността и обема на проекта и не се съдейства достатъчно за организацията и изпълнението на отделните фази. Нашата добра практика показва, че при наличие на писмен проект за внедряване с подробен график за реализация и ясни ангажименти и за двете страни – до такива ситуации не се стига. 

При работа със системата най-много проблеми поражда текучество на персонал, който започва работа без достатъчно обучение.Силно препоръчваме на организациите, ползващи ERP системи да осигуряват достатъчно време и съдействие за нови служители при запознаване със системата. На разположение на потребителите на ERP SelMatic Plus е подробна он лайн документация за работа с приложеният, както и call център за бизнес и техническа поддръжка. Организираме и допълнителни обучения.

Какъв вид поддръжка е препоръчително да договорим с доставчика на ERP?

Задължително е при избор на ERP система да се уверите, че е осигурена адекватна поддръжка. Препоръчваме да се договори както техническа, така и бизнес поддръжка на приложенията. 

Селматик ЕООД осъществява както поддръжка на бизнес софтуер, така и пълна гама от IT услуги. На разположение на клиентите е единен call център, а посредством технология за отдалечен он лайн достъп нашите специалисти реагират бързо и адекватно, не зависимо в коя част на страната се намира конкретния потребител.

Каква инвестиция е необходима за внедряването на една ERP?

Освен финансова инвестиция, която зависи от класа на избраното софтуерно решение, фирмите трябва да предвидят и времеви ресурс на ключовите си мениджъри и експерти.

Кои са водещите ERP решения, които се предлагат на българския пазар?

Висок клас: SAP, Microsoft Dynamics NAV, Oracle и др.

Среден клас: SelMatic Plus, Bizzio, Zeron, Enterprise One и др.

Какъв продукт предлагате?

SelMatic Plus ЕRP система с пълна функционалност за търговските фирми, с интегрирани CRM (управление отношенията с клиентите), POS (директни продажби на стоки и услуги) и BI (бизнес анализи) приложения. 

Отличава се с висока степен на персонализация спрямо изискванията на всеки конкретен клиент. Изградена е на модулен принцип, поради което могат да се добавят нови модули и допълнителни функционалности. Налични са множество интерфейси за връзка с външни системи като: SAP, Oracle ERP, SummerCart, ePay, TBI Credit, Булсатком, eFaktura, Exite, ECOD, Ажур-L, Бизнес Навигатор, Едис АСО, Множество интерфейси с мобилни терминали и др.

Посредством технология за синхронизация на данни се осигурява работа в централизирана база данни при отдалечени обекти. Системата функционира в он лайн и оф лайн режим и не зависи от наличието на интернет свързаност и възможни сривове. 

ERP SelMatic Plus е предназначена за търговски вериги, строителни хипермаркети, средни и малки търговски фирми. Успешно се използва и от производствени предприятия  за обезпечаване на цялостната логистика по снабдяване с материали и реализация на готова продукция. Организации, работещи с регионални представители и мобилни търговци също често предпочитат ERP SelMatic Plus.

Подробна информация се съдържа на продуктовия ни сайт.

Какви основни модули съдържа?

Главен модул

модул CRM
Бюджет и анализи
Производство
Печат на етикети
Хипермаркет доставчик
Онлайн синхронизация
Мобилна търговия
Интерфейси към различни системи

 

 

 

 

 

 

 


Кои български фирми са сред вашите клиенти за ERP?

Търговски вериги: Германос Телеком България ЕАД, GLOBUL, Мултирама България ООД, ONE Telekomunikaciski uslugi AD Македония, Сексуел ООД, търговска верига ДЕКОМ, магазини 4 me, Офис Консумативи ООД, Паркетен свят и др.

Строителни хипермаркети: Оньор ЕООД, Крез ЕООД, Уницем ООД, Васмар ООД, СПС Комерс ЕООД.

Фирми с търговия на едро: Вердико Дистрибюшън Сървисиз ЕООД, КАМ 04 ООД, Вива ЕООД, Алиана ООД, Джи Системс Инженеринг ООД и др.

Фирми с търговия на дребно: Вивена ЕООД, МАГ - Р – Николай Николов ЕТ, Екип ООД, Sofi French Bakery и др.

Фирми от сферата на услугите: Стела Турс ООД, Болкан Турбокс ООД и др.

 

Google+