Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Еволюция на разносната търговия

ID-100731061От няколко години се наблюдава тенденцията към отказ на фирмите от модела на така наречената EX-VAN разносна търговия.

Практиката на мобилните магазини от типа на бус със стока, обикалящ по предварително определен маршрут, продаващ на място, отпадна по очевидни причини. Необходимостта да се наеме и шофьор с категория за управление на по-голямо транспортно средство и квалифициран търговец. Ограничените наличности. Високите транспортни разходи без гаранция за реализиране на продажби и като цяло по-ниската успеваемост.

Преобладаващата част от фирмите преминаха към наемане на обучени активни търговци, които посещават клиентите на място и събират заявки за необходимите им артикули и количества. Последващите доставки се извършват чрез куриер или отново на място, но по предварително договорени параметри.

Изпращането на поръчките към централния офис  определи и необходимостта от ползването на софтуерни приложения за мобилна търговия с възможност за заявки в реално време. И докато преди при EX-VAN модела беше достатъчно информацията за реализираните обороти да се отчита еднократно след края на работния ден, то сега вече се осигурява постоянна свързаност с централната база за следене на актуални наличности и директно генериране на заявки или продажби.

Използването на мобилни софтуерни приложения изисква осигуряване на подходящи устройства и надеждна интернет свързаност.

Според спецификата на конкретния бизнес понякога е достатъчно регионалните представители да разполагат с малки джобни устройства като смартфон, таблет, pocket PC. За други фирми се оказва по-удачно да се ползват малки лаптопи тип netbook, които съдържат и повече информация като електронни каталози, снимки и характеристики на артикулите, ползване на фирмения CRM и попълване на клиентски досиета.

Важен е въпроса за осигуряване на интернет свързаността на мобилните търговци и централния офис. Мобилните оператори предлагат все по-достъпни като цена и качество услуги за 3G мобилен интернет. Все още обаче се случва да има малки населени места без покритие. Тук отново стигаме до коментираната вече тема за предимствата и недостатъците на изцяло on line базираните приложения. Ако разносната търговия се извършва на територията на цялата страна и извън големите градове – технологията за синхронизация на SelMatic има значителни преимущества. Нашата добра практика включва ползването на локален модул за всеки един мобилен търговец. Така се осигурява възможността за извършване на заявки и продажби във всеки един момент без значение наличието на интернет. Достатъчно е, когато активният търговец разполага с Wi Fi достъп ( в почти всички бензиностанции например) да се синхронизира с централната база данни и да изпрати новите заявки, съответно да получи данни за актуални наличности, цени, нови промоции и др.

Пример за подобно внедряване е използването на ERP SelMatic Plus в КАМ 04 ООД. Мнение на Мария Каменова, управител: „Значително се подобри работата на нашите 14 регионални представители. Те могат по всяко едно време да са информирани дали даден продукт ще бъде в склада и кога ще пристигне. Намалихме и загубите, които имахме от погрешно разбрана заявка, извършвана по телефона“. 

 

Google+