Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

CRM приложенията в помощ на активните търговци при разносна търговия

ID-10082642На кратко ще споменем какви са ползите от работата със софтуер за управление на отношенията с клиентите (CRM) в динамичната работа на активните мобилни търговци.

Вече не е достатъчно единствено да се въвеждат заявки за поръчки и да се генерират продажби  в реално време директно в централната база данни на търговските фирми.

Има много друга значима информация като:  Какво е видял  търговския ви представител на място в конкретния магазин, как са позиционирани и представени вашите стоки или услуги. Какво точно е договорено. Кога е датата за следващо посещение. Има ли интерес към допълнителни артикули, с които да обогатите предлагания асортимент. Всички тези съществени за доброто обслужване на клиентите данни могат да се въвеждат във фирмения CRM и от дистанционно работещите търговци.

Много от фирмите с разносна търговия са се сблъсквали със ситуацията, когато мобилния им представител напуска, а заедно с него се губи и информацията за клиентите от съответния регион. Своевременното поддържане на клиентските досиета и създаване на събития на момента е изключително важно за поддържането на актуална и пълна клиентска база данни.

CRM приложението на ERP SelMatic Plus освен, че може да се ползва и през локален модул от всеки отдалечен обект, в това число и при мобилна търговия, предлага и опцията за автоматично генериране на отчети и изпращането им по e-mail до контролиращия мениджър. С това отпадат трудностите при проследяване натовареността и ефективността на отделните търговци.

Постоянният достъп до клиентските досиета в CRM значително улеснява работата на самите регионални представители. Всички детайли са важни при установяване на персонално отношение към отделния клиент. Софтуерната система има възможност да напомня за поети ангажименти, да се ползва календар със срещи, което позволява на търговеца да организира по-добре дейността си, както и да следва установените правила и фирмена система за продажби.

Очаквайте следващия ни материал за системата на работа при мобилните търговци.

 

Google+