Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Какъв бюджет е необходим за оборудване на мобилните търговци с подходящо софтуерно решение

ID-100126901Както вече споменахме в предходна публикация има два варианта на ползване ERP SelMatic Plus при мобилна търговия: чрез снабдяване на регионалните представители с малки устройства като смартфон или Pocket PC или при ползване на преносими компютри тип Netbook. Какви са разликите в приложението им и колко е нужният бюджет за закупуване на самите устройства и софтуерните лицензи в единия и в другия случай?

Вариант 1 с малки джобни компютри или смартфони

Възможности: Използва се софтуерно приложение за мобилна търговия, чрез което се генерират заявки, извършват се продажби, разплащат се дължими суми. Посредством синхронизация на данните и осигурената връзка с централната база данни на ERP SelMatic Plus, създадените чрез мобилното устройство документи постъпват в централния офис. Недостатъкът на този вариант е, че не се осигурява достъп до фирмения CRM. Не могат да се ползват и справките и анализите от ERP системата.

Бюджет за закупуване на хардуерното устройство: Между 1000 и 2000 лв.

Бюджет за допълнителен лиценз: Софтуерно приложение за мобилна търговия на цена от 320 лв.

Бюджет за лицензиране на ERP SelMatic Plus: Интерфейсът за връзка между софтуера за мобилна търговия и ERP SelMatic Plus е на стойност от 500 лв. без ДДС, заплаща се еднократно от фирмата ползвател и не зависи от броя на мобилните търговци.

Минималният общ бюджет за вариант 1 е около 1300 лв. без ДДС на мобилен търговец + 500 лв. за интерфейс еднократно.

Вариант 2 с преносими лаптопи тип netbook

Възможности: Дейността на мобилния търговец се организира като на всеки друг пълноценен търговски обект с локална, синхронизираща се база данни на ERP SelMatic Plus.

Така се осигуряват всички предимства от работата с ERP система като ползване на справки и анализи, актуална информация за наличности по обекти, срокове за доставка, нови промоции, преференциални условия и всички останали важни за бързото и качествено обслужване на клиентите данни, ползване на фирмения CRM и възможност за попълване на клиентските досиета в реално време.

Важно конкурентно предимство за всеки тип разносна търговия е и достъпът до електронни каталози, пълната информация за характеристиките на артикулите, включително снимки, техническо описание и всички други параметри.

Бюджет за закупуване на хардуерното устройство: подходящ 10“ Netbook може да се закупи за около 360 лв. без ДДС.

Бюджет за допълнителен лиценз: Лиценз за Windows заедно с нов Netbook може да се закупи за около 140 лв.  без ДДС.

Бюджет за лицензиране на ERP SelMatic Plus: Лиценз за главен модул на стойност 550 лв. и лиценз за синхронизация за 300 лв. Посочените цени са без ДДС и са за едно работно място. При повече отдалечени работни станции  ще изготвим за Вас пакетно предложение.

Лицензите се закупуват еднократно, няма задължителни допълнителни такси.

Ползването на CRM модула се лицензира допълнително за 300 лв.

Общ бюджет за вариант 2 е от около 1350 лв. (без CRM модул) до 1650 лв. без ДДС на мобилен търговец.

Бюджетът за интернет свързаност и при двата варианта е от 0 лв. при ползване на обществено достъпен Wi Fi до месечна такса, започваща от 2 лв., в зависимост от избрания мобилен оператор и абонаментен план.

Изборът на едното или другото решение зависи изцяло от спецификата на конкретния бизнес.

Ако е необходимо търговецът да извършва множество на брой, бързи доставки, като например дистрибуция в хранителни магазини – то тогава е удачно ползването на малко и компактно устройство като Pocket PC, което ще позволява ръцете му да са свободни. В този случай е критично и бързото стартиране на устройството – отново джобният компютър е по-подходящ, тъй като може да се използва веднага след включването си, а всеки един лаптоп изисква определено време за зареждане на операционната система  и приложенията  преди готовност за работа. Малкият дисплей на Pocket PC-то от своя страна е неудобен за въвеждане на данни, поради което е препоръчително при този вид организация на разноса да се ползват кодове на артикулите или да се сканира баркод.

Обратно, при консултативен тип продажби (особено на специализирани и скъпи продукти) е за предпочитане избор на варианта с лаптоп. Тук водещи критерии са достъпът до повече информация като характеристиките и снимките на артикулите, подробни каталози, информацията за актуални наличности и други. От това следва и нуждата от по-големия дисплей на екрана както за демонстрации, така и за въвеждане на данни. За този тип сложни продажби, с повече от една фаза на продажбения процес,  обикновено е необходимо и ползването и попълването на CRM.

Ние имаме опит при внедряване и на двата варианта. Обърнете се към нашите консултанти за съвет кой е оптималния избор за вашия тип търговска дейност.

Екипът на SelMatic е на ваше разположение за допълнителна информация и подробни технически параметри за описаните опции.

 

Google+