Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Как да се предпазите от бума на крипто-вируси

За да предпазите важната за Вас информация, включително и базата с данни на SelMatic Plus и SelMatic ERP, Ви препоръчваме следните добри практики за превенция.

Какво е нужно да направите, за да сте сигурни, че информацията Ви е защитена?

  • Ежедневно архивиране на базата данни и на споделените файлове
  • Ежедневно качване на архивните файлове в интернет – препоръчваме Google drive, които предлагат до 15GB безплатно пространство на пощенска кутия.

Как да се защитите срещу тази заплаха:

  • Не отваряйте прикачени файлове, изпратени в имейли от непознати податели или от познати податели, но с неочаквано от Вас съдържание. Ако получите съмнително писмо от познат подател първо се свържете с него по телефона, за да се уверите, че Ви е изпращал подобен имейл.
  • Предупредете за горното колегите си, които най-често получават имейли от външни източници - например финансов отдел или човешки ресурси.
  • Редовно архивирайте данните. В случай на инфекция, това ще ви помогне да възстановите всички данни. Съхранявайте архива на външен диск, който не трябва да остане свързан с компютъра, за да се избегне заразяване с filecoder.
  • Редовно инсталирайте актуализациите на операционната система и останалия софтуер, който използвате. Ако все още използвате Windows XP, сериозно обмислете преминаване към друга поддържана операционна система на Windows.
  • Софтуерът за сигурност (анти вирусната програма), трябва да се използва с инсталирани всички актуализации, в идеалния случай и най-новата версия. Доставчиците на IT сигурност предлагат новите си версии на софтуера с допълнителни функции за сигурност.

Полезна информация на български:

http://www.eset.com/bg/about/blog/article/ctb-locker/

Последната мода при крипто-вирусите познат като Locky:

http://arstechnica.com/security/2016/02/locky-crypto-ransomware-rides-in-on-malicious-word-document-macro/

Ако имате затруднения с архивирането на данните се обърнете към Вашия системен администратор или фирмата, осигуряваща Ви IT поддръжка.

Ние сме на Ваше разположение за въпроси, касаещи архивирането на файловете, свързани със софтуерните продукти от фамилията Селматик. Всички запитвания ще бъдат обслужвани съгласно стандартните ни правила за поддръжка, по реда на постъпването им, с приоритет на клиентите на абонаментна поддръжка.

 

Google+