Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Какво е необходимо за внедряването на ERP система?

Внедряването на една ERP система е проект, в който участва активно и клиента.

Ако вече сте оценили преимуществата от ползването на ERP система и сте започнали да търсите подходящо решение и доставчик е добре внимателно да планирате кога желаете да започне самото внеряване.

Имайте предвид, че проекта изисква участие на висшия мениджмънт, както при определяне на изискванията към системата в периода на предварителното консултиране, така и по време на самото изпълнение на отделните етапи.

Също така определени ключови потребители следва да се ангажират с тестването на системата и валидиране на процесите.

Нужно е да се извърши и оперативна дейност като подготовка на номенклатури. Ако сте ползвали предходна софтуерна система и имате готови такива – те могат да се импортират в ERP системата, но ваш служител все пак трябва да ги прегледа и оформи в годен за ползване формат.

Обучението на потребителите също отнема известно време, което трябва да бъде съобразено с работния им ритъм и сезонна натовареност.

Ето защо е добре за внедряването да изберете сравнително не натоварен за вашия бизнес период, както и да освободите част от времето на ангажираните с ERP системата служители.

Друг ключов момент е да подготвите вашия екип за предстоящите нововъведения. Внедряването на една ERP система е типична ситуация, изискваща така нареченото „управление на промените“.

За вашите служители това е нещо ново – възможно е те да окажат съпротива, дори и откровени опити за саботиране на проекта. Въпреки, че автоматизацията при ползването на ERP системата и значителното улеснение при изпълнение на много от дейностите е от безспорна полза за служителите – новата система все пак е промяна на статуквото. Добре е предварително да ги мотивирате като им разясните какъв положителен ефект очаквате да настъпи след внедряването.

Добрата практика на Селматик ЕООД за внедряване без сътресения в кратки срокове е изготвянето на писмен проект, съдържащ подробно функционално описание – какви бизнес процеси – с какви функционалности ще бъдат обезпечени, разписване на ангажиментите на отделните ключови потребите, ясен график с предварително договорени от страните стъпки и срокове за изпълнение на отделните дейности.

Нашата дългогодишна практика сочи, че това е най-оптималния модел за внедряване на ERP система. Доказателство са многобройните ни успешни проекти и доволни клиенти.

 

Google+